Rusland


Rusland

Rusland / Siberië in Mondo Verde

Siberië heeft heel kenmerkende natuurlijke omstandigheden, met name de uithoeken staan bekend om de extreme winters. De laagste temperaturen van het noordelijk halfrond worden daar gemeten, die gaan tot -70°C. Tijdens de zomer kan de temperatuur oplopen tot meer dan 30°C. Het verschil tussen de laagste en hoogste temperatuur ooit gemeten bedraagt dus meer dan 100°C, dit is een wereldrecord. Het grootste deel van Siberië bestaat uit taiga, daarboven ligt de gordel van bostoendra. Het noordelijkste deel van Siberië bestaat uit extreem koude toendra, waarvan de ondergrond permanent bevroren is. Dit heet permafrost. Rusland bestaat dus ten dele uit uitgestrekte toendra’s (letterlijk “boomloze steppes”) aan de rand van het poolgebied. Al miljoenen jaren hebben velerlei plant- en diersoorten zich juist in deze gebieden geëvolueerd tot de huidige varianten.

Rusland deelt zijn grenzen met 14 andere landen, verder is het door een smalle zeestraat gescheiden van de Verenigde Staten (Alaska) en Japan. Door de grootte van het land, zijn er verschillende natuurlijke omgevingen te vinden. Met zijn oppervlakte van ruim 17 miljoen km² is Rusland het grootste land ter wereld. Geografisch gezien beslaat Siberië binnen Rusland een oppervlakte van 10 miljoen km², dit is zo’n 60% van het totaal. Het Aziatische deel van Siberië beslaat zo’n 23% van geheel Azië.

Een selectie van bijzondere flora in Rusland

De berk (Betula) is een boomsoort waar de Russische bossen vol mee staan. Berken zijn pioniersplanten. Dit hout is wit tot licht gekleurd, er is geen verschil tussen spint en kern. Het hout is vrij gemakkelijk te bewerken, maar in het geheel niet duurzaam. Behalve voor triplex wordt het ook gebruikt voor allerlei toepassingen in kleine objecten, ook voor huishoudelijk gebruik. De mannelijke bloeiwijze van berken heeft gele, hangende rupsvormige katjes, die al voor de winter aanwezig zijn. De vrouwelijke bloeiwijzen zijn met knopschubben omgeven. De vrucht is een klein dubbel gevleugeld nootje. Berken hebben een zeer sterke (drinkbare) sapstroming, het vocht zou zelfs als haargroeimiddel dienen.


Galerij Rusland