Marokko


Marokko

Marokko in Mondo Verde

Veel Spaanse (en andere Zuid-Europese) cultuurelementen zijn beïnvloed door stammen afkomstig uit Noord-Afrika. In Mondo Verde is er voor gekozen om de wederzijdse Europees-Afrikaanse invloeden te tonen door het Marokkaans paviljoen. Dit prachtig staaltje bouwkunst symboliseert de link van het Afrikaanse continent met Europa.

De blauwe tuin van Majorelle is een botanische tuin in Marrakesh. De tuin is ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924, toen Marokko werd overheerst door Frankrijk. De kobaltblauwe kleur waarin vele onderdelen van de tuin en het atelier zijn geverfd is later naar Majorelle vernoemd. Vanaf 1980 was de Majorelletuin eigendom van de in 2008 overleden Franse modeontwerper Yves Saint Laurent.

Een selectie van bijzondere flora in Marokko

Duivelswandelstok (Aralia Elata) is een van ongeveer veertig soorten uit de klimopfamilie (Araliaceae). Aralia hebben grote dubbel geveerde bladeren die soms bedekt zijn met borstelharen. De bloemen zijn wit of groenachtig en staan in eindstandige pluimen. De bolvormige, donkere vruchten zijn populair bij sommige vogels. Aralia-soorten worden als waardplant gebruikt door de larven van sommige vlindersoorten

De palmlelie (Yucca) is een geslacht succulente, meerjarige plant. Het geslacht bestaat uit een 40-tal soorten: het formaat wisselt van kleine struiken tot bomen. De soorten komen allen van natura voor in warme en droge gebieden. De planten hebben in het algemeen dikke, leerachtige bladeren eindigend in een scherpe punt, de bloemen zijn meestal wit.

De levensboom (Thuja occidentalis) is een geslacht van vijf soorten groenblijvende coniferen uit de cipresfamilie (Cupressaceae). Behalve jonge blaadjes, die naaldachtig zijn, zijn de bladeren schaalvormig. De bladeren worden soms gegeten door larven van motten. Het hout van levensbomen is aromatisch en wordt gebruikt voor vele doeleinden. De naam levensboom danken de bomen aan het groenblijvende gebladerte en het veelvuldige traditionele geneeskrachtige gebruik van deze bomen. Het hout is bovendien goed bestand tegen rotting. De levensbomen zijn uitstekend te gebruiken voor een grote, kleine of hoge heg op zeer verschillende plaatsen. Als de coniferen goed en regelmatig geknipt worden, vormt zich in relatief korte tijd een dichte en altijd groene heg.

In Mondo Verde staat de variant Thuja occidentalis Brabant, onze levensbomen worden 1 tot 2 keer per jaar gesnoeid. Iedere 7 tot 8 jaar wordt alle grond bij de voet van de boom weggehaald en omgewoeld om de wortels voldoende ruimte te geven om te groeien. Als dit niet zou gebeuren, nemen kleinere planten teveel voedingsstoffen op uit de omliggende grond en zou de levensboom niet genoeg kunnen binnenkrijgen. Ongeknipt ontwikkelt de levensboom zich solitair als een middelgrote boom met smalle kegelvormige kroon.

 

Galerij Marokko