Japans en Chinees


Japans en Chinees

Als u door Italië bent gelopen gaat u richting Japan en China .

De lichte bouwwerken die u ziet zijn heel kenmerkend voor de originele Japanse bouwstijl, zo ook het theehuis dat in Mondo Verde in de Japanse tuin is gebouwd. Deze theehuizen spelen een grote rol in de Japanse cultuur, omdat hier de traditionele theeceremonies worden gehouden.

De toenemende levensstandaard heeft dus tot gevolg dat meer en meer mensen overgaan tot de aanschaf van huisdieren die van origine ergens anders vandaan komen. Met name bepaalde vogelsoorten zijn populair, omdat deze relatief eenvoudig te huisvesten zijn en bovendien door hun kleurenpracht en zangtalenten zorgen voor een welkome aanvulling in het dagelijkse leven.

Papegaaien in Japan

Hoewel het misschien niet logisch lijkt dat dit juist in Europa gebeurt, worden hier al decennialang talloze papegaaisoorten gekweekt die grotendeels voor de export naar Azië bestemd zijn. Dit heeft te maken met de enorme kennis die in Europa opgebouwd is over het fokken en kweken van zowel inheemse als uitheemse diersoorten. Zo ook van papegaaien. Het voordeel van deze gecontroleerde fok is dat er minder wilde vogels uit hun thuisgebied gevangen hoeven te worden en de natuurlijke vogelstand minder onder druk komt te staan. Deze specifieke handel naar Japan wordt gesymboliseerd door het grote papegaaienverblijf in Mondo Verde, waar diverse soorten bij elkaar gehuisvest zijn.

Japanse kraanvogels

In Japan wordt de kraanvogel als gelukbrengend beschouwd, als symbool van een lang leven en afgebeeld met andere symbolen van een lang leven als pijnboom, bamboe en schildpad. In het feodale Japan werd de kraanvogel beschermd door de heersende macht en gevoerd door de boeren. Toen het feodale systeem werd afgezworen in het Meiji-tijdperk in de 19e eeuw werd de bescherming van de kraanvogels stopgezet, wat hen bijna aan de grens van de uitroeiing bracht. Japan noemde een van haar eilanden Tsuru (Kraanvogel). Als iemand, volgens de traditie, 1000 origami-kraanvogels vouwt zal zijn wens tot gezondheid in vervulling gaan. Sinds de dood van Sadako Sasaki, slachtoffer van de atoombom op Hiroshima geldt dit ook voor een wens tot vrede.

De zwarthals kraanvogels

De zwarthalskraanvogel broedt op het Tibetaans Hoogland en in Ladakh een regio in Noord-India. De soort overwintert op een aantal plaatsen in China, Bhutan, en Arunacchal Pradesh in India. De totale populatie wordt geschat op 8.800 volwassen exemplaren.

Voortplanting in het wild

Zoals alle soorten binnen zijn familie heeft de zwarthalskraanvogel een uitgebreide balts. De nesten worden gemaakt op een eilandje van modder in ondiep water. Ze bestaan soms uit gras, riet en onkruid, maar andere keren worden de eieren direct op de grond gelegd. Het legsel bestaat uit één tot twee eieren, die door beide ouders in 30 tot 33 dagen worden uitgebroed. Ook nadat de jongen na zo'n 90 dagen kunnen vliegen, blijft de familie nog lange tijd bij elkaar en zoekt gezamenlijk naar voedsel.

De kweekgroep Zwarthalskraanvogels bij Mondo Verde ;

Deze groep zwarthalskraanvogels zijn geboren bij verschillende dierentuin / fokkers .De zwarthalskraanvogels zijn vrij agressieve vogels en je ziet dan ook dat net voor en tijdens het broedseizoen de agressiviteit tussen mannetje en vrouwtje toeneemt .Nu is men in het verleden heel zorgvuldig om gegaan met de gekweekte vogels , dit wil zeggen ieder gekweekte vogel werd met de hand groot gebracht maar deze vogels zijn daarna niet in groepen geplaatst zodat een stukje van deze socialisatie minder goed is verlopen.  Het gevolg is dat deze geweldig mooie vogels niet meer bij elkaar in een verblijf konden leven Deze kweekgroep wordt nu individueel gehouden en deze vrouwtjes worden kunstmatig geïnsemineerd

De gekweekte jongen plaatsen we wel in groepen zodat de socialisatie en het vormen van nieuwe paren op een natuurlijkere manier verloopt .

 

Galerij Japans en Chinees