Italië


Italië

Italië in Mondo Verde

Traditionele Italiaanse bouwkunst is in Italië praktisch overal terug te vinden, Mondo Verde heeft er voor gekozen om de bekende Italiaanse villa te bouwen. Het hoekige gebouw is streng symmetrisch. De voorgevel is in het midden naar achteren geplaatst en voorzien van een door zuilen gesteund balkon. Hierdoor is een beschutte entree ontstaan.

Andere Romeinse invloeden zijn in Mondo Verde te zien in talloze beelden als ook bij de nagebouwde Trevi-fontein van Bernini. Dit is de grootste en bekendste fontein in Rome, met als thema de 2 gezichten van de zee. De naam Trevi komt van de woorden tre via (drie wegen). Vroeger kwamen er namelijk drie wegen uit op het plein van de fontein. 

Een selectie van bijzondere flora in Italië

De flora van Italië is de rijkste van Europa. Ongeveer 75% van Italië is bergachtig of heuvelachtig en ruwweg 20% van het land is bebost. In het noorden van het land liggen de Alpen en de Dolomieten, en verder strekken de Apennijnen zich uit van Genua (Genova) in het noorden tot voorbij Napels (Napoli) in het zuiden. Traditioneel werd het aantal vaatplanten op zo'n 5500 soorten geschat. Echter per 2004 kent de Data bank of Italian vascular flora 6.759 soorten. Volgens de index samengesteld door het Italiaanse ministerie voor milieu aan het begin van dit millennium, zijn er 274 soorten vaatplanten beschermd.

In Mondo Verde groeit de zuilvormige haagbeuk (Carpinus betulus fastigiata), deze is eenhuizig: de mannelijke en de vrouwelijke bloemen komen op één plant voor. De plant bloeit in april en mei, het stuifmeel wordt door de wind verspreid. De bladen staan verspreid aan de kale grijsachtige takken. De elliptische bladeren zijn veernervig en hebben een dubbelgezaagde rand, een hartvormige voet en een toegespitste top. Alle zijnerven van de eerste orde zijn tot aan de bladrand ongedeeld. Het omhulsel van de vrucht is drie-slippig, waarbij de middelste slip duidelijk langer is dan de beide andere. De vrucht bevat een groen tot bruin zaad. In het park zijn deze haagbeuken geplant als alternatief voor cipressen en worden ze met veel toewijding in hun kenmerkende vorm gesnoeid.

De Chinese blauwe regen(Wisteria sinensis) is een slingerplant met 25 cm lange bloemtrossen vol bloemen, die van mei tot juni naar beneden hangen. Oorspronkelijk komt de plant uit China (vandaar de aanduiding sinensis) en kan 8 tot 10 m hoog worden. De blauwe regen is enigszins verwant met de gouden regen: ze behoren tot dezelfde familie maar niet tot hetzelfde geslacht. Wisteria moet worden geleid omdat een volgroeide blauwe regen een behoorlijk gewicht heeft. In Mondo Verde is de plant daarom langs de stevige pergola geleid, waar ook heerlijke wijndruiven aan groeien.

De wijndruif moet grote, sappige vruchten en vooral een zoete smaak hebben om als fruit geteeld te worden. De trossen moeten al vroeg in hun ontwikkeling geselecteerd worden op basis van hun standplaats en hun omvang. Een van de belangrijkste bewerkingen om mooie, volle trossen te ontwikkelen, is het "krenten" van de druiven: alle overtollige druiven worden uit de tros weggeknipt met een speciaal schaartje. Dit krenten gebeurt voornamelijk in de maand juli en wordt ook de groene oogst genoemd. Van alle soorten druiven kunnen rozijnen gemaakt worden. Van de soort in Mondo Verde maakt men Rosé wijn.

 

Galerij Italië