Dierenplaza


Dierenplaza Mondo Verde

Ter verduidelijking van het mondiale dierenbestand in Mondo Verde, is er voor gekozen om een Dierenplaza aan te leggen waar diverse dier- en plantsoorten uit allerlei landen en werelddelen te zien zijn. Het mooie van dit “park in het park” is dat bezoekers op een relatief klein domein kennis nemen van een grote variëteit aan soorten.

Daarmee hoopt Mondo Verde te bereiken dat bezoekers zo versteld staan van die verscheidenheid, dat het bewustwordingsproces over de pracht en praal die de natuur ons te bieden heeft, er voor zorgt dat er voorzichtiger met de natuur wordt omgegaan en er minder vervuiling door de mens wordt veroorzaakt.

Bezoekers worden ontvangen met het trompetgeschal van kraanvogels, die luidkeels kunnen roepen om de aandacht op zich te vestigen. Niet alleen het grootste soort kraanvogel, de Sarus kraanvogel, woont in het Dierenplaza, ook de kroonkraanvogel en de paradijs kraanvogel hebben hier hun plekje gevonden. In de Afrikaanse volière leven verder Heilige Ibissen, Amerikaanse witte Ibissen, zwarte ibissen en juffer kraanvogels.

In het Dierenplaza zijn verder kapucijnapen en neusberen ondergebracht. Enkele neusberen waren eerder als huisdieren aangeschaft maar bleken later toch niet zo gewenst te zijn. Nadat ze ondergebracht werden bij Stichting AAP, zijn deze dieren later naar Mondo Verde gekomen.

 De stekelvarkens staan op de uitkijk als mensen bij hun verblijf komen ,het speciale plateau in hun verblijf zorgt ervoor dat de stekelvarkens oog in oog met de bezoekers kunnen staan zodat hun grote en uitstraling mooi tot uiting komt . Het stekelvarken is een groot knaagdier met een dikke nek, grote kop en een zwarte of zwartbruine vacht. Het meest opvallende kenmerk van het stekelvarken zijn de 30 tot 40 centimeter lange, scherpe zwart-witte stekels. Deze bedekken, samen met kortere dikke stekels, de bovenzijde van het lichaam, voornamelijk aan de achterzijde en over de staart. Van zijn voorhoofd tot zijn schouders loopt een maan, de "kuif", die bestaat uit lange witte stekelige haren. Bij andere stekelvarkens ontbreekt deze kuif. Ook heeft deze soort, anders dan het Zuid Afrikaanse stekelvarken een zwarte romp en kleine stekels op de staart, waarmee het dier een ratelend geluid kan maken. De korte voorpoten hebben vijf lange, sterkeKlauwen om mee te graven.

Stekelvarkens hebben een lichaamsgewicht van 10 tot 27 kilogram, een schouderhoogte van 21 tot 26 centimeter, een kop romp lengte van 60 tot 100 centimeter, en een staartlengte van 5 tot 17 centimeter. Vrouwtjes worden groter dan mannetjes.

Het gewoon stekelvarken heeft een slecht ontwikkeld zicht vermogen, maar het reukzintuig en het gehoor zintuig zijn goed ontwikkeld

Ook treffen bezoekers in het Dierenplaza Emoes, Nandoes en Alpaca’s aan.

Wist u dat ; De alpaca voornamelijk wordt gehouden voor de wol. Door kruisingen met de vicuna is de kwaliteit van de wol sterk verbeterd. Er zijn twee verschillende typen, welke enkel in de wol verschillen. De Huacaya heeft een zachte licht krullende vacht en de Suri heeft lange dikke lokken. Het scheren gebeurt jaarlijks. Alleen al door te voelen kunnen Indiaanse vrouwen de wol in minstens vijf verschillende kwaliteit klassen indelen. De meeste alpaca's worden door de Indianen zelf gehouden, hoewel er ook speciale fokkerijen zijn.

 

Galerij Dierenplaza